Sfintirea bisericii Sfantul Ioan Botezatorul din Stamate, Fantanele

Sfintirea bisericii Sfantul Ioan Botezatorul din Stamate, Fantanele, 22 septembrie 2013


Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Stamate a fost resfinţită
*”Nu voi uita niciodată ce am văzut azi. Voi povesti şi voi scrie undeva, ca să înveţe şi alţii!”, a spus în cuvântul său IPS Pimen,
Sfintirea bisericii din Stamate (59)
referindu-se la gestul frumos al localnicilor de a-şi aştepta oaspeţii cu porţi învelite în scoarţe strămoşeşti şi mese pe care se aflau pâini coapte în cuptorul casei şi apă de fântână
Eveniment deosebit de important duminică, 22 septembrie, pentru comunitatea din Fântânele. Peste 800 de credincioşi s-au adunat, cu mic, cu mare, în satul Stamate al comunei pentru a asista la resfinţirea de către ÎPS Pimen şi un sobor de 14 preoţi a Bisericii Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost întâmpinat la intrarea în localitate de copii îmbrăcaţi în straie naţionale, întregul traseu fiind parcurs într-o caleaşcă trasă de doi cai, pusă la dispoziţie de primăria locală.
La evenimentul religios au luat parte şi Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, şi prefectul judeţului, Florin Sinescu.


Porţile caselor, semn de mare sărbătoare şi respect pentru oaspeţii comunei (trebuie spus că evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa câtorva sute de oameni din alte localităţi ale judeţului şi nu numai), au fost îmbrăcate de localnici cu scoarţe tradiţional ţesute şi scoase din lada de zestre numai la zile de maximă importanţă. O pâine coaptă în cuptorul casei şi o cană cu apă de fântână, puse pe o masă în faţa aceloraşi porţi festive, au completat, simplu şi binevenit, semnificaţia aparte pe care au dat-o gazdele evenimentului religios.

În cuvântul său, după resfinţirea sfântului locaş, ÎPS Pimen a spus: „Am sfinţit ceea ce aţi lucrat dumneavoastră aici, la înnoirea bisericii (…). Aţi făcut o minune, iubiţi credincioşi! Nici nu m-am aşteptat să fie aşa de frumos şi înăuntru, şi în afară. Văd multe lume în haine de sărbătoare. Am văzut, însă, ceva frumos, pe la porţi, oamenii au scos un covor, ba şi o masă pe care au pus pâine şi apă, semn că sunt bucuroşi şi deschişi pentru oaspeţi. Nu voi uita niciodată ce am văzut azi. Voi povesti şi voi scrie undeva, ca să înveţe şi alţii!”
Reamintim că puternicul incendiu care a mistuit, pe 21 august a.c., magazia bisericii, a văduvit locaşul de cult, printre altele, şi de importante obiecte de cult. Au ars în timpul sinistrului, izbucnit de la un scurtcircuit (la un conductor electric defect sau neizolat corespunzător), multe prapuri şi cruci, dar până şi veşmintele preotului.
Duminică, parohul Mihai Leucă, mult încercat sufleteşte după nedorita întâmplare, a primit laude şi mulţumiri din partea ÎPS Pimen.
Biserica din Stamate datează din secolul 19, mărturie stând pisania de la intrarea în sfântul locaş.

M.G.

top


[divider_top]

Close Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *